Met een beetje vervelend onderbuikgevoel zat ik in de auto naar Houten om de ALV bij te wonen. Ondertussen heb ik net zo veel vrienden als vijanden gemaakt en kon ik er natuurlijk op rekenen dat er honderden opticiens aanwezig waren die me (dood) wilde knuffelen. Maar gelukkig viel het mee. Een handje vol mensen in pakken met verouderde stropdassen, een kleiner handje mensen met gekke schoenen en hooguit 4 mensen onder de 40 inclusief mijzelf. Totaal waren er zo’n 20 tot 30 winkels/leden vertegenwoordigd. Voor een clubje met minimaal 500 leden is dat natuurlijk een geweldige opkomst van nog geen 5% (vlak nadat de aller grootste speler heeft besloten uit deze su-per-tof-fe vereniging te stappen en de toekomst van ons vak op het spel staat). Maar al snel werd mij duidelijk waarom deze gelegenheden saai, langdradig en volledig kansloos zijn om bij te wonen.

(Ik kan leuk uitweiden naar de sprekers deze avond maar dat is momenteel niet de intentie. Dit was leuk, interessant en had je bij moeten zijn.)

Mijn insteek was om deze avond wat meer te weten te komen WAAROM de NUVO nou zo’n gehate club aan het worden is. Wat is er nou zo verkeerd? Waarom worden leden nou zo kwaad over de beleidsvoering van onze vereniging? Openminded (als altijd) neem ik plaats in het kleine zaaltje waar het dus allemaal moest gaan gebeuren. Met grootse spanning wacht ik af tot Marc de aftrap neemt…

Bla bla bla geld… bla bla bla… kwaliteit… bla bla bla… begroting… bla bla bla… Grand Vision… Bla bla bla paradise papers…

Wacht eens even… Paradise Papers? Dat is toch het schandaal dat de belastingdienst heeft veroorzaakt door afspraken te maken met grote internationale bedrijven? Dan kunnen we natuurlijk wel weer raden welke keten hierbij betrokken is! Daar wilde ik graag meer over weten en moest even geduld hebben op de ondernemer die spreektijd hierover heeft opgeëist. Zelfs het uitspreken van dit onderwerp deed merendeel van de zaal overgaan op geroezemoes. Kennelijk is het een puntje waar nogal wat opspraak over is. Want als je bij de ALV aanwezig bent, is het je goed recht om OVERAL een mening over te hebben en je ongenoegen er over uit te spreken.

Ik zal heel eerlijk zijn dat de financiële aspecten van de NUVO organisatie mij totaal niet boeien. Ja het kost geld, ja het kost steeds meer geld als er meer leden weg gaan, als je als bedrijf een dealtje sluit met de belastingdienst moet je dat lekker zelf weten, Bas wil ook graag betaald worden en ja daar moeten leden voor gaan zorgen. Het enige wat ik zal zeggen over de contributie is ‘pittig’. Niet meer niet minder. Verenigingen kosten geld en als je dat er niet voor uit wil geven, ben je alsnog niet verplicht om er lid van te zijn. Zeker met de houding van de NUVO momenteel.

Maar nu komt het… Wat kan de NUVO beter doen volgend jaar? Nou dat is nog niet heel erg duidelijk. Echt concrete plannen zijn er niet behalve het opbouwen van vertrouwen, gesprekken aan gaan met de leden, uiteraard het (betekenisloze) keurmerk in stand houden en regels voor visusbepaling vaststellen(?). Na een beetje rond te vragen en wat loze opmerkingen van de aanwezige leden, bleek dat er wel wat meer van de NUVO verwacht werd.

 

 • Aanwezigheid op social media
 • CAO (tenminste, daar hielden veel bedrijven toch wonderbaarlijk hun mond over dicht)
 • Certificering
 • Beschermen van de beroepstitel
 • Het ‘straffen’ van de belastingongelijkheid (lees ongelijkheid in de wereld)
 • Honger in Afrika
 • Totale kwaliteitserkenning toewijzen aan het MKB
 • Zorgverzekeringen die naar A&T verwijzen ipv naar NUVO opticiens.

Nu ben ik niet echt een topper in bedrijfskunde, maar er is geen hogere wiskunde nodig om te zien dat de NUVO ernstig te kort schiet in de vraag van zijn leden. En ik geloof nog steeds dat incompetente mensen aan het roer staan al we al deze punten aan moeten en willen pakken. Dit bestuur heeft niet de slagkracht die we willen om actie te ondernemen voor grote beslissingen binnen onze gehele branche, binnen de media en binnen de politiek…

 

En toen viel bij mij het kwartje… Nadat er voor de zoveelste keer de discussie over belastingontduiking, contributieverhoging en balanscijfers die niet klopte, kreeg ik door waarom wij als opticiens nooit en ten nimmer iets als collectief voor elkaar kunnen krijgen. Wat moet er nou werkelijk gebeuren om al deze bovenstaande punten/eisen naar tevredenheid van de leden te behandelen? Er is maar één gemeenschappelijke deler die de NUVO in één keer makkelijk op kan lossen.

Het blijkt al jaren lang dat we met deze organisatie geen progressie boeken op de huidige werkwijze. Omdat de NUVO een clubje is dat (beweert) namens de leden te handelen, is het een onmogelijke taak geworden om te voldoen aan de wensen van haar leden om een beetje schot in de zaak te krijgen. Zo moet er aandacht besteed worden aan alle bovengenoemde punten, terwijl de belangrijkste taak niet de juiste aandacht krijgt. Titelbescherming voor opticiens is namelijk het ALLER belangrijkste punt wat de NUVO op dit moment moet gaan realiseren. Hiermee vallen of staan alle eisen en wensen van de leden op dit moment die vinden dat het succes van ondernemerschap af hangt van de inspanning die de NUVO levert voor de branche.

Maar dan lopen we tegen een ander probleem aan… Als de NUVO moet lobbyen bij de overheid om dit voor elkaar te krijgen, worden ze vierkant uitgelachen. 1800 deuren in Nederland, maar de vakvereniging telt maar 550 leden. Nog niet eens een derde van de opticiens die hard schreeuwen dat die titelbescherming zo vreselijk belangrijk is, maar niet eens in staat zijn om een clubje te vormen. Net als dat het vertrek van Grand Vision voor velen een rede tot juichen en jolijt was, zie ik het als een zware kater waar we komend jaar flink van moeten herstellen. Zelfstandige opticiens hebben bewezen om keer op keer te falen als het gaat om clubjes organiseren die op politiek niveau wat voor elkaar willen krijgen. Club Brilliant, ZIENRS, Oogmerk. Allemaal dappere pogingen om tegen de bierkade te vechten, maar niet succesvol in beleidsvoering.

“lekker hypocriet Steven… Als er nou iemand is die altijd tegen de NUVO is geweest, ben jij het wel!”

Ja… Dat snap ik. Daarom ben ik ook bij de vergadering geweest… En ik durf te zeggen… Merendeel van jullie niet… Ik kan jullie verzekeren dat het echt tenenkrommend is geweest om zelfs in 4,5 uur tijd, helemaal niets productief te fabriceren behalve zeiken over zaken die op dit moment totaal niet belangrijk zijn. Dat veranderd niet hoe ik denk over de NUVO. Ik ben nog steeds van mening dat ze iedereen veeeeel te veel te vriend willen houden en niet in staat zijn politieke en constructieve beslissingen te nemen met een stel krijsende kleuters achter zich die vinden dat het beter kan.

Dus ik vraag jullie… Denk eens na over die beschermde titel… Wat zou er allemaal beter gaan als dat het eerste is wat er geregeld wordt en wat er allemaal voor moet gebeuren? Dan zijn dit de stappen in de juiste volgorde die genomen moeten worden en dan mogen jullie zelf de verklaring er bij denken (begin een beetje klaar te raken met dit eindeloze betoog).

 • ledenaantal omhoog
 • contributie omlaag
 • Optieklobby
 • Titelbescherming
 • CAO
 • Certificering (wat nu echt wat voor stelt)

Een wijze man heeft mij wel eens verteld dat de grootste gevaar voor de optiek niet de ketens zijn, maar de zelfstandige winkel. Deze vinden zichzelf zo vreselijk belangrijk, goed en tegelijkertijd een ondergeschoven kindje, dat ze uit het oog verliezen waar het werkelijk om draait. Ik ben van mening dat er maar één manier is om onze branche te beschermen, te verdedigen en de toekomst van mijn en jullie vak een (iets) zekere toekomst te geven. En dat is volledig in jullie handen…

Steven Ziet
Nog toekomst in ons vak met de juiste instelling…

Comments

comments