Tja… We willen het al jaren, maar worden we er nou echt beter van? Is het beter voor de wereld als we alleen nog maar een oogmeting laten doen door mensen met een diploma? Als doorgewinterde opticiens moeten we natuurlijk volhardend JA roepen als het gaat om ons eigen hachje beschermen. Want wie aan onze boterham komt, komt aan de harde kern optiekers die bereid zijn om de het malieveld te bezetten en te protesteren alsof de oorlog in Vietnam er van af hangt. Hoe dan ook zijn we nog niet in staat om een clubje bij elkaar te houden van bedrijven die de vakvereniging voor moet stellen. En toen kwam ik de petitie tegen… Wat een geweldige uitkomst voor mensen met idealen. 

Wat is de petitie?

Wat houdt deze petitie precies in: (letterlijk van de website gehaald)

Wij
Gediplomeerde opticiens en optometristen 

 Constateren
Er wordt “onprofesionele” (nee dit is niet mijn analfabetisme) oogzorg verricht door ‘ongediplomeerde opticiens’ waardoor foute brillenglazen worden aangemeten en bepaalde oogaandoeningen over het hoofd gezien worden. 

 en verzoeken
Wij vinden het belangrijk dat opticien een beschermd beroep wordt zodat er op een professionele manier oogmetingen verricht kunnen worden 

Ik ben het er helemaal mee eens deze keer. Schandalig dat we niet zoals in elk ander land om ons heen low-budget ‘opticiens’ hebben die net zulke kut-brillen maken met kut-oogmetingen en er nog geld mee verdienen ook. Dat we net zo weinig controle hebben over de brillen en sterktes die aangemeten worden door automatische refractie apparatuur als in andere landen om ons heen. Maar tegelijkertijd is de branche in ons land sterk, verdienen nog steeds geld en kunnen we ons hoofd over het algemeen boven water te houden. Wat is er nou zo anders dan in dit land als in de andere landen waar het vak WEL een beschermd beroep is? 

Optometrie

Als wij zo vreselijk bezorgd zijn om de “oogzorg”, kunnen we ons beter afvragen waarom optometrische onderzoeken niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Of waarom we op een wachtlijst komen te staan als we ‘zomaar’ een oogarts willen zien met klachten over ons zicht. Of wanneer we 2 weken rond lopen met ontstoken ogen omdat je een keer bent gaan zwemmen in het blauwalg, wordt je alsnog naar een huisarts gestuurd die je vervolgens weer door stuurt naar een optometrist, die je vervolgens weer naar een huisarts stuurt met zijn bevindingen (waar officieel niet eens een bedrag voor afgerekend mag worden) en dat de huisarts je vervolgens pas naar een oogarts kan sturen. Hoe vreselijk idealistisch kunnen we zijn dat we “oogzorg” naar voren schuiven als het gaat om titelbescherming. Oogzorg kun je verlenen als je verstand van ogen, ziektes en afwijkingen hebt. Niet als je je MBO diploma optiek in 3 jaar hebt gehaald waarin meer aandacht wordt besteed aan Engels, rekenen en Nederlands dan aan ziektebeelden van het oog. En geloof me… De opleiding is voor mij minder lang geleden dan voor de meeste van jullie. 

Hoe doen anderen dat?

Denk je echt dat er minder brillen worden verkocht bij een Oogliefde of een Charlie Veertje? Dan staat er maar geen “opticien” achter hun bedrijfsnaam. So what. Er gaat pas wat veranderen als we het hele probleem ‘opticien’ aan gaan pakken. Opticiens maken brillen, meten glazen in een bril en slijpen hem. Optometristen meten ogen en leveren ‘oogzorg’. Want daar gaat het toch allemaal om? 

Kunnen we volhardend gaan roepen dat gediplomeerde opticiens betere oogzorg leveren, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn om ons vak op een voetstuk te zetten in de media als het gaat om kennis over ogen en het semi-medische gedeelte van ons vak.  

Dus JA we moeten titelbescherming doorvoeren. En JA we moeten ons hier hard voor maken in de media. Maar tegelijk moeten we realiseren dat opticiens goed horen te zijn in kijkproblemen die we op kunnen lossen met een bril (en heel misschien een oogmeting) en niet pretenderen ‘net zo goed’ verstand te hebben van ziektebeelden, prisma’s en andere “oogzorg” als (bijvoorbeeld) een optometrist… Just pointing it out….

Maar ondertussen wel even tekenen!

Steven Ziet
Wel wat er in de toekomst gebeurt.

Comments

comments