Uitgeperste Kaki-wortel-kiwi sap, bleekselderij smoothy, Makreel crème met zongedroogde tomaatjes, snackgroenten met mosterdmosseldip. Allemaal gerechten die goed voor je ogen zijn. Het is niet alleen maar het werk van de opticien/optometrist om er voor te zorgen dat je goed kan zien want je kunt er zelf ook wat aan doen. Uit talloze onderzoeken blijkt dat niet alleen worteltjes goed voor je ogen zijn, maar ook lekkere groentes en fruitsoorten. De juiste voeding kan je helpen om niet blind te worden. Van slecht en ongezond eten krijg je gezichtsveldverlies. Dus als je niet de juiste groentes eet , ga je dood aan de eenzaamheid die het niet kunnen zien met zich mee brengt.

No-Sex-Causes-Bad-EyesWant wie wil er nou slechte ogen hebben? Ik heb nog nooit iemand in de winkel gehad met de vraag: ‘Zou u misschien wat aan mijn ogen kunnen doen dat ik wat minder zie?’ Vaak is het andersom. ‘Nou meneer.. Weet u zeker dat u meer wilt zien? Uw vrouw is niet bepaald het mooiste paard van stal. Ik zou er eens over nadenken om matte glazen te nemen.’ In die gevallen adviseren we om geen wortels te eten, in de direct zonlicht te staren en veel voor het open deurtje van de loeiende magnetron te zitten wachten tot er staar op de ooglens zit en er spontaan gaten in het netvlies vallen. Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke onderzoeken geweest waardoor mensen slecht zicht krijgen. Maar die laat ik gewoon even achterwege.

Problemen met het zicht kunnen voorkomen worden door de juiste voeding, goede bescherming tegen Uv-straling, regelmatige controles en tijdig je contactlenzen vervangen. Wij zien nog net niet dagelijks mensen met klachten die simpelweg voorkomen hadden kunnen worden door een goede zonnebril of een controle van de lenzen. Het punt wat dus ook vaak vergeten wordt is dat de juiste voeding er voor zorgt dat het netvlies gezond blijft en goed kan functioneren. Dit voorkomt tevens op zekere hoogte ook bepaalde netvliesproblemen zoals macula degeneratie.

Een van de meest voorkomende klachten is droge ogen. De samenstelling van het traanvocht zorgt er voor dat het oog bevochtigd blijft en zodat het hoornvlies in tact blijft. De slijmerige stof die hiervoor zorgt (mucine), wordt aangemaakt door vitamine A. Een tekort hieraan kan dus zorgen voor droge en branderige ogen.

Naast de juiste voeding kan een opticien (of huisarts) oogdruppels adviseren. Afhankelijk van de klachten zijn er verschillende mogelijkheden om de ogen te bevochtigen. Hierover zal ik binnenkort een stukje schrijven omdat we de proef op de som hebben genomen. Want niet alle druppels zijn het zelfde en niet alle druppels sluiten aan bij de klachten.

CvV_wortelMensen houd het in gedachten. Goede voeding is het halve werk en lost een hoop problemen op… Waaronder honger… Naast goede voeding is het ook van levensbelang om een goeie zonnebril te hebben, lenscontrole uit laten voeren of gewoon eens je ogen op te meten. Laat weten wat jouw eigen ervaringen zijn of wat je klachten zijn. Misschien kan ik je antwoord geven op bepaalde vragen.

TIP: Voor lekkere gerechten die goed voor je ogen zijn, ga je naar www.goedvoorogen.nl

Steven ziet,
Windkracht veranderen onder invloed van caroteen.

 

Comments

comments