Gisteren is NUVO directeur Bas de Nes bij mij in de winkel geweest voor een rondleiding, een lekker bakkie koffie en een goed gesprek met de asociale grofgebekte herrieschoppende onruststoker Steven Zelf. Omdat ik via via had gehoord wat de plannen van de NUVO waren, was ik redelijk nerveus en leek het mij verstandig om me op het ergste voor te bereiden. Ik had al een chronologische analyse gemaakt van de media publicaties, de passages er uit gepikt zodat ik daar wat scherpe opmerkingen over kon maken, de gemiddelde contributie van de NUVO-leden uitgerekend, het huisreglement doorgespit en mijn verdediging al uitgeschreven die ik in de rechtbank zou gaan voeren. Maar dat bleek gelukkig niet nodig te zijn. Sterker nog! Het was naar mijn idee (om even in NUVO termen te spreken) een productief gesprek!

De kern van het gesprek was niet hoe ik me uitgelaten heb in mijn vorige blogs. Daar was iedereen het wel mee eens dat het een tikkie grof en beledigend was. Daar was ik het ook mee eens en hoefden we geen woorden aan vuil te maken. Evenals het pijnlijke punt van Specsavers is iets waar we allemaal een mening over hebben, maar niet het onderwerp van gesprek moest zijn. De feiten blijven staan en Bas was meer benieuwd naar mijn visie op de branche, onderwijs en houding ten opzichte van de online markt. En over één ding waren we het helemaal eens: Op deze manier kunnen we niet verder gaan.

Wel heb ik mijn zorgen (en frustratie) uitgesproken over de functie en positie van Remko Berkel binnen de NUVO. En ik kreeg het idee dat deze vraag ook intern aan bod was gekomen. Hier werd niet verder op ingegaan maar ik kan me voorstellen dat het afgelopen weken een levende hel moet zijn geweest in Houten. Ga maar eens na! Aan de ene kant een bestuurslid die de hele filosofie van de NUVO aan het ondermijnen is, aan de andere kant heeeeeele boze zelfstandige opticiens en als kers op de taart een Steven die ook nog even aan het zagen is in de geloofwaardigheid van de NUVO. Ik denk dat ik wel een idee heb hoe het er aan toe is gegaan…

Laten we even duidelijk zijn nu. Ik heb nooit geïmpliceerd dat we allemaal moeten stoppen met de NUVO en een eigen clubje moeten beginnen. Wel denk ik dat de NUVO tot op heden veel te weinig actie heeft ondernomen om de hele branche te beschermen. En hoe vervelend sommigen ook vinden dat ketens bij de NUVO zijn aangesloten, het blijven wel ‘opticiens’. Ongeacht de bedrijfsfilosofie. En dat geeft conflicten. Een keten heeft andere belangen dan een kleine zelfstandige ondernemer. En die belangen moeten geen rol gaan spelen in de besluitvorming van een bestuur. Wat (naar mijn idee) tot op heden wel is gebeurd gezien opleidingen, certificering en mediapublicaties. En dat gaat veranderen als ik Bas moet geloven. De weg die hij met de NUVO in wil slaan is een filosofie waar ik me ook meer in kan vinden. Naar eigen zeggen is hij afgelopen weken alleen maar bezig geweest om de rotzooi op te ruimen zonder zich bezig te kunnen houden met het doel wat hij voor ogen had. En die voordeel van de twijfel wil ik hem geven. Door zijn bezoeken aan winkels, bedrijven om ‘veldwerk’ uit te voeren, laat hij de indruk bij me achter dat de wil er is om verandering door te voeren. En leer mij opticiens kennen… Die zijn niet altijd even makkelijk als het gaat om verandering.

Nu bleven er wel een paar vragen onbeantwoord voor mij. Waarom had de NUVO dan gedreigd met een aanklacht? Waarom wordt ik afgerekend op een belediging, terwijl er iemand anders in hun bestuur de poten onder de stoel van de hele branche aan het zagen was? Daar kreeg ik niet echt hoogte van. Nu heb ik er wel vrede mee, maar ik kan me wel voorstellen dat er veel opticiens zijn die dat wel graag willen weten. En WAT gaat er dan veranderen? Dit is niet aan mij om hier over te vertellen. Dit zijn plannen die de NUVO beter zelf uit kan leggen en ook uit MOET leggen om het vertrouwen van de leden te krijgen. Het hekelpunt is en blijft nog steeds de oogmeting, terwijl ik denk dat mijn vak wel wat meer in houd dan alleen maar ogen meten. Zowel de NUVO als ik kunnen niet meer veranderen wat er is gezegd. Wel wil ik (zoals het hoort) oprecht mijn excuus maken voor het beledigen van het bestuur van de NUVO. Ik hoop dat Remko Berkel hier een voorbeeld aan kan nemen.

Kort samengevat. NEE we moeten niet massaal uit de NUVO stappen. We moeten wel de NUVO verantwoordelijk houden voor het beschermen van de branche. En als dit niet op de manier gaat zoals wij dat willen, kunnen we beter een ander bestuur kiezen dan zelf een clubje beginnen. JA we hebben een lange weg te gaan als het gaat om het belang van de branche. NEE ik ben het nog steeds niet eens met het beleid van de NUVO als het gaat om een directeur van een groot winkel bedrijf als bestuurslid te hebben. Daar zijn vast wel andere mensen voor te vinden. Dit kan ik beter uitspreken als NUVO-lid , dan wanneer ik in mijn eentje op de bierkade sta. En kom op zeg… Loes… Je dacht toch zeker niet dat dit het laatste was wat je van me zou horen?

Steven Ziet
Het voordeel van de twijfel

Comments

comments