Met een elegante zwiep haal je je bril van je hoofd af en in één soepele beweging poets je je bril weer schoon. Een verhelderend moment van de dag waardoor je niet meer het idee hebt dat het mistig is. Want goed zicht heeft voor een deel te maken met de juiste sterkte.

Ik kom nog regelmatig gevallen tegen waarbij mensen al 15 jaar dezelfde sterkte hebben en dus ook dezelfde bril/glazen. Er komt een moment dat glazen mat zijn geworden en simpelweg aan vervanging toe zijn doordat ze versleten zijn. Een veel voorkomend misverstand dat je je glazen alleen maar hoeft te vervangen als je een andere sterkte nodig hebt. FOUT! Glazen slijten. Je hebt een bril elke dag op je neus staan en niet alleen je bril, maar ook je glazen komen dus elke dag in aanraking met vuil, huidzuur en andere lichaamssappen.

Daarom heb ik vandaag een lijstje gemaakt met de belangrijkste redenen om je glazen te vervangen als je sterkte gelijk is gebleven. Misschien komen je wat dingetjes bekend voor.

1: Coating

Hoe nadrukkelijk de verkoper ook heeft verteld dat er een kraswerende laag op de glazen zit. Hoe goed de meerlaagse berschermcoating met ontspieggellaag en soepele poets bewerking ook mag zijn, er is altijd een manier om van deze beschermende laag af te komen. Zie het als een onverwoestbaar bushokje. Dat vraagt natuurlijk om met 10 man even goed huis te houden en dat bushokje helemaal te verbouwen. Dat is net zoals de coating. Het is krasbestendig en dus niet krasvrij. Ik kan niet met een schuurspons en Ciff mijn glazen schoonmaken zonder dat dit dramatische gevolgen heeft voor de helderheid van de glazen. Ook als je je aan alle behandelvoorschriften houdt, kan het gewoon zijn dat de coating door de jaren heen gewoon versleten is. Dan zal je alsnog je glazen moeten vervangen.

2: Krassen

Beetje evenredig aan de coating. Maar soms is het gewoon overduidelijk dat een glas vervangen moet worden als het lijkt alsof er een Canadees ijshockeyteam een week lang training heeft gehad op je brillenglazen. Er hoeft maar een zandkorrel in je poetslap te zitten en hebt een start gemaakt aan de aftakeling van je visuele hulpmiddel. Vaak zie je ook in welke richting glazen gepoetst worden. Circulaire poetsers (rechtshandige dominante brildragers met links of rechts draaiende krassen) en lineaire poetsers (vaak linkshandige heen en weer wrikkende ongeduldige brildragers met alleen verticale of horizontale krassen) zijn daarom oorzaak nummer 1 als het gaat om bekraste glazen.
Denk ook aan het soort werk wat je doet. Werk je in de plantsoenendienst en ben je heel de dag in de weer met vuil, zand, houten boomstronken en vuilnisprikkers, heb je kans dat je glazen bekrast raken door je werkzaamheden. Werk je als ambtenaar op het gemeentekantoor, heb je sowieso weinig kans dat je bril slijt van werk en kun je langer met je glazen doen.

3: Haarlak/verf

2015-04-08 15.06.18Als er iets is wat hel op aarde is voor je brillenglazen is het wel haarlak. Hoewel het vroeger altijd een product was speciaal voor dames, is het momenteel ook onder de metro man en jongere generatie een veel voorkomend probleem geworden. Nu is haarlak zelf niet echt slecht voor je glazen, alleen het er op een fatsoenlijke manier er af halen is voor velen brildragers een bezigheid waar de schoen nogal wringt. Als je lekker stevig gaat poetsen op de haarlak spikkels haal je ze er met enige moeite wel van af. Het probleem is dus juist dat je ook gelijk de coating die precies onder de haarlakspikkel zit er ook van af haalt. Dit probleem doet zich ook voor met verf. Peuter nooit een verdruppel van je glas als hij uitgehard is. Beter om dit door een professional af te laten handelen. 😉

4: Neusreuzel en Headvet

2015-10-16 20.37.06Niet de meest voor de hand liggende materialen waardoor je glazen slijten maar je zult versteld staan. De hoeveelheid bagger die wij opticiens van glazen af kunnen bikken is soms maar goed dat we het niet altijd hoeven te omschrijven. Daarom een plaatje waarom het belangrijk is om je glazen af en toe toch wel eens een keer schoon te maken of om de hoop op te geven en een keertje een nieuwe bril te nemen.

5: Temperatuursverschillen

Vind je het ook zo fijn wanneer je uren lang door metershoge sneeuw te hebben geploeterd, lekker op te warmen met een warme kop chocolademelk voor de knetterende openhaard? Dat is vervelend voor je want dat is slecht voor je glazen. Door de plotselinge temperatuursverandering zet je glas harder uit dan de coating en komen er allemaal kleine barstjes in (krakelee).Was je bril daarom ook nooit met heel heet/kokend water. Andersom is het net zo’n groot probleem. Mocht je je bril op een doordeweekse dag van 48 graden je bril met een blok ijs schoon willen maken, heb je kans dat je coating het begeeft en er niet meer goed door kan kijken.

Heb jij een vraag over je glazen en wil jij weten of je aan vervanging toe bent? Stap eens een opticien binnen in plaats van jezelf via internet in te lezen. Wij hebben er voor geleerd…

Steven Ziet,
De krakend verse broodjes komen uit de oven van bakker Belen, zonder slecht gevoel morgen weer nieuwe af te bakken, niet om op te eten, maar juist om uit te delen.

Comments

comments