Hout… Een natuurlijk materiaal met zeer karakteristieke eigenschappen. Overigens niet echt eigenschappen waar wij als opticiens blij van worden. Het is niet te stellen, verglazen is altijd een beetje riskant en de pasvorm moet maar precies goed zijn voor de brildrager. Zonder er lang over na te hoeven denken is een volledig houten bril niet echt ideaal. Aan de andere kant is hout echt een product in de brillen waarmee je je als liefhebber mee kan onderscheiden van al het andere. En met de juiste fusie van techniek, vakkennis en een praktisch ontwerp, is er op dit moment een merk wat naar mijn mening er met kop en schouders boven uit steekt.

Tree Specticals is het gevecht aangegaan met de vooroordelen en heeft groots uitgepakt. De eerste modellen waren strak, praktisch ontworpen en met een afwerking waar je als opticien alleen maar van kan dromen. Het gelamineerde frame bestaat uit verschillende platen en hechtlagen om de bril wel de echt ‘hout-feeling’ te geven zonder de nadelen van een massief houten frame. Ook zijn er 2 sterke carbon lagen aan toegevoegd zodat het frame niet minder gaat verhouden ten opzichte van de glazen.

(Ik citeer uit het persbericht.)

Tree SpectaclesNog niet zo heel lang geleden was de bril een handgemaakt gebruiksvoorwerp dat voornamelijk uit Italië of Frankrijk kwam. Een kleinschalige “industrie” die in de 19e eeuw ontstond in vooral de bergachtige gebieden van deze landen. Ingesneeuwd en wel vormde dat voor de bewoners van die streken een zinvolle manier om de winter door te komen.
In de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw verschoof de productie naar het verre Oosten en het ambachtelijk maken van brillen werd sterk gemechaniseerd. 


De laatste jaren zien we echter een “revival” van de belangstelling van de consument voor eerlijk gemaakte producten. Natuurlijke grondstoffen, duurzame fabricage processen, duidelijke herkomst en normaal betaalde arbeid zijn de elementen die samen deze authenticiteit van een product bepalen.
Met name in Italië is in de aangeboden waren in de winkels deze trend heel sterk zichtbaar. Etiketten die melden in welke streek en van welk materiaal iets wordt gemaakt zijn bijna een vereiste.

In de Cadore, een streek in de Dolomieten, zit al 40 jaar een brillenfabriek die alle trends en veranderingen heeft weten te overleven.
Gedreven door perfectionisme en passie, gecombineerd met het verfijnde Italiaanse gevoel voor vormgeving, heeft dit bedrijf een prachtige collectie houten brillen ontwikkeld

Ik ben altijd wel enthousiast als het gaat om merken die de grenzen op gaan zoeken en daardoor met vernieuwende producten komen. En die spaghettivreters hebben het deze keer goed gedaan! Het is niet zomaar een brilletje. Als je de bril ook bekijkt, zie je zo goed dat er aandacht is geweest voor elk detail. Van de afwerking van de veer tot het Ici Berlin scharnier, het gebogen hoekstuk tot de facetrand. Alles is gewoon zoals je het graag wilt zien, maar dan van hout.

Hier een filmpje want dat vinden mensen ook leuk.

Zoals je ziet is het een geweldig proces. Een mooier plaatje kun je niet krijgen van het werk wat verricht moet worden om een topproduct af te leveren. Nu weet ik toevallig ook dat er monturen aan zitten te komen met een titanium veer, met neuspads en alleen een houten voorstuk. Zo heb je met een grote bolus, smalle neus of een scheef hoofd toch de mogelijkheid om met je houten bril te shinen.

Hier een paar plaatjes want dat vinden mensen ook leuk maar net iets minder leuk dan een filmpje.

RHFD3_1037 (3) _MG_3971 _MG_4344

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over het merk of wil je de collectie zien? Neem een kijkje op www.treespectacles.com voor al je wensen.

Steven Ziet,
Aapjes en vogels van hun huizen beroofd worden door het kappen van bomen.

Comments

comments